Når du vil have et dyr

Rigtig mange synes at det kunne være rigtigt hyggeligt med en hund eller en kat. Især hvis man lige er flyttet hjemmefra så kan det virke lidt ensomt at sidde alene i sin lejlighed. Desværre skynder alt for mange sig ud og anskaffer sig et dyr uden at gennemtænke ideen helt.

Læs videre for at se hvad du skal overveje inden du anskaffer et dyr.

Er du nok hjemme? Og hvad med når du skal på ferie?

Selvom de fleste dyr kan passe sig selv, så fungerer de færreste særligt godt hvis man ikke er hjemme hver dag. Husk på at større dyr som hunde og katte skal have mad hver dag. Hvis du ikke er hjemme så skal du have andre til at passe dine dyr for dig.

De fleste kan godt klare dette i hverdagen. Men det går galt når man nogle måneder senere kommer i tanke om at man jo også gerne vil på ferie. Her er det måske ikke så smart at man pludselig har en hund, som man så forventer at ens forældre skal passe i en uge. Især ikke hvis forældrene bor langt væk og skal have hunden boende alle dage, og slet ikke hvis de selv er katteejere

Husk også på at der nok er en grænse for hvor længe du kan bede andre om at passe dit dyr. Vil du en hel måned til USA? Hvem får du så til at bruge en hel måned sammen med dit dyr? Har du dyr er det nok mest sansynligt at du må holde dig til ferier på højst14 dage.

Har du råd til det?

Det er slet ikke dyrt at købe en hund eller en kat. Men husk på at de rigtige omkostninger først kommer bagefter. Der er 4 store udgifter som ofte overrasker når man anskaffer sig et dyr.

1. Neutralisering (Også kaldet sterilisation / kastration)

Alle katte bør neutraliseres.
En hankat som ikke er kastreret vil på et tidspunkt begynde at strinte overalt i dit hjem. Anskaffer du en hankat kan du lige så godt anse det som en startudgift at du skal bruge 1500-2000kr på at få den neutraliseret. Hvis du venter til hele dit hjem stinker af kattepis er du for sent ude, og står nok med endnu større udgifter til indkøb af nye møbler og rensning af gulvtæppe.
Hunkatte bør steriliseres, for ellers er det næsten 100% sikkert at de bliver drægtige på et tidspunkt. “En hunkat som indekat er intet problem”, tænker du. Men i praksis lykkedes det ofte indekatte at stikke af.
Det koster omkring 2500kr at sterilisere en hunkat.

For hunde er dette nok en udgift du umiddelbart nemmere kan se bort fra, da det er noget nemmere at styre hunde på det punkt. (Med mindre du lader den løbe helt frit.)

2. Andre dyrlægeregninger.

Lige som os mennesker så slipper ingen dyr for at skulle omkring dyrelægen en gang imellem. Dette er desværre ret dyrt. Normalt starter priserne omkring 400kr bare for at få dyrlægen til at kigge på dyret. Hertil kommer udgifter til medicin.
Hunde og katte som løber frit vil med 100% sikkerhed en dag komme hjem til dig og ligne noget der er løgn. Måske er de blevet kørt ned, måske har de været oppe at slås med en anden hund/kat… en ting er sikkert den piver og du må til dyrlægen.
Beregn ca. 1000kr om året til uforudsete udgifter hvis du planlægger at få en udekat.
Hunde og indekatte er lidt billigere, men skal alligevel altid til de årlige kontroller.

Man kan forsikre sig mod de helt store dyrlægeregninger, men forsikringerne dækker sjældent de helt små beløb under 1000kr. Så her må du selv op med pengene.

3. Ting som dyret ødelægger.

Alle dyr ødelægger et eller andet på et tidspunkt. En hund rammer en vase med halen eller æder dine sko, en kat kradser i en lukket dør eller ligger sig til at sove oven på din computer så den brænder sammen. Du kan være helt sikker på at et eller andet går i stykker på et tidspunkt. Her er det naturligvis umuligt at sige hvad prisen er. Måske er det kun en telefon til 1000kr. Men det kan også være hele indskuddet på din lejlighed der ryger sig en tur.

4. Foder

Nogle dyreejere tror ikke at foder koster ret meget, men beder man dem regne på det får de ofte et chock.
En enkelt kat som spiser en dåse foder om dagen. Det bliver ca. 13kr x 365dage = 4745 kr om året. Det er lige så meget som en billig rejse sydpå om sommeren, og mere end en måneds SU.
Husk på dette inden du anskaffer dig et dyr. Måske var det egentlig federe bare at tage på den ekstra ferie eller få en ny computer?

Dyr er dejlige. Men husk på at du har tid nok til at anskaffe dem senere. Er du ung og single er det nok en lidt dårligt ide. Er du flyttet sammen med kæresten og det der med at gå i byen er ved at være kedeligt, så er du nok mere klar.
Hunde og katte lever i mange år, tit over 10-15 år. Og en ting er sikkert. Når du først har dem, så ønsker du ikke at skille dig af med dem igen. Så det er en ting som vil påvirke dit liv mange år frem.