Når du lejer en lejlighed skal der altid skrives under på en lejekontrakt. En normal lejekontrakt er normalt lang, og fyldt med “besværlige lovord”. Vi vil her forklare hvad du som minimum bør sætte dig ind i inden du skriver under på en lejekontrakt. På denne måde er du nogenlunde sikret mod at lave de helt store fejl.
Det allervigtigste: Underskriften
Kontrakten skal være skrevet under for at kunne bruges til noget, så inden du flytter ind skal du sikre dig at din udlejer har skrevet under.
Nogle gange går det lidt hurtigt, eller man lejer bare noget af “en ven”, og ender med at man ikke har nogen kontrakt. Her beskytter lejeloven dig således at selvom der ikke er nogen kontrakt, så vil standardreglerne i lejeloven stadig gælde. Der er dog mange ting som ikke er i lejeloven, og vil du undgå problemer senere hen så sørg for at få en rigtig kontrakt. En udlejer vil dog stå ret dårligt hvis der ikke er nogen kontrakt, så normalt vil de altid have en klar som du skal skrive under.
En ting er sikkert! Hvis din udlejer siger ting som: “Det finder vi ud af senere…”, “Den slags behøver vi ikke.” eller bare umiddelbart ikke har styr på sin kontrakt, så er det meget muligt et skidt sted at leje!
Hvad skal du kigge efter på kontrakten?
Det allervigtigste: §11, Særlige vilkår.
De fleste udlejere benytter en standardkontrakt, hvori der er mulighed for at indsætte forskellige ændringer under den del som hedder Paragraf 11.
På kontrakten starter det afsnit med paragraftegnet og tallet 11, og normalt teksten “Særlige vilkår”:
§11 Særlige vilkår.
I det afsnit kan udlejeren skrive forskellige ting som I aftaler. Der kan stå MANGE rigtigt trælse ting her, og hvis man først har skrevet under kan man risikere at stå med store udgifter frem i tiden. Eksempler på ting som folk ofte opdager for sent er:
Istandsættelse
Hvis der står at du skal betale for total istandsætning af hele lejligheden når du flytter. Dette vil tit koste hele dit indskud, altså måske 15.000-25.000kr. Det er meget normalt at der står ting som dette kontrakter. Det vigtige er at du skal beslutte dig for om du er klar til at betale så meget når du flytter ud. Mange kigger rundt i en flot nyistandsat lejlighed og tænker: “hvor er her vildt fedt!”, men glemmer at de naturligvis selv skal betale for at næste lejer får samme oplevelse.
Trappeleje
Trappeleje er en aftale om at huslejen stiger “automatisk”. Det kan f.eks. være hvert år at prisen lige stiger lidt. Det er igen meget normalt med sådan en del af aftalen, men du bør kontrollere at tallene er rimelige og ikke stiger helt vildt. Normalt vil et par procent hvert år være ok.
Du kan altid senere klage hvis huslejen er for høj, men det er et værre besvær og er ikke ligefrem noget som gør dig til udlejers bedste ven. Derudover kan en sag tage lang tid, hvor du stadig i hele den tid skal betale det som du har skrevet under på.
Vedligeholdelse
I §11 kan også stå hvis du som lejer skal stå for at vedligeholde noget af lejligheden. Her begynder det at være meget farligt. Hvis der f.eks. er nævnt at du skal vedligeholde alle hvidevarer, så betyder det at DU skal betale når vaskemaskinen går i stykker.
Nogle udlejere kan finde på at skrive mange ting her, og det betyder som regel at man skal passe på med at skrive under. Det er trods alt ikke rimeligt at du som lejer skal passe lejligheden som om du ejede den selv.
Tilbageholdelse af depositum
I mange kontrakter står der i §11 at et beløb holdes tilbage til varmeregnskabet er lavet. Det er sådan at udlejer er sikret hvis du flytter væk midt på året, og har brugt meget varme. Når varmeregnskabet så bliver lavet, måske helt op til 11 måneder senere, så har udlejer lidt penge at tage fra hvis du har brugt mere varme end hvad du har betalt for. Resten af beløbet skal du naturligvis have tilbage, men du skal være klar over at det kan tage lang tid fra du flytter, til du får pengene tilbage. Normalt skal dette tal ikke være mere end måske 2-3 gange den normale månedlige varmeregning. Er der tale om et meget stort tal, f.eks. hele depositummet, så er der noget galt.
Udflytningsdato
Der kan f.eks. stå at du skal fraflytte 14dage inden lejekontraktens udløb. Ideen er at udlejer så har 14dage til at sætte lejligheden i stand. Sørg for at du ved hvordan din kontrakt er, så du ikke står og bliver “smidt ud” 14 dage før du er klar til at flytte. Eller skal betale for 14 dage du ikke lige havde regnet med.
Dette er meget brugt praksis, og har egentlig kun det formål at trække ekstra penge ud af dig. Om det er rimeligt eller ej er op til dig. Er du ikke tilfreds, så lad være med at skrive under.
Andre ting
Der kan næsten stå hvad som helst i §11, og det er op til din sunde fornuft at regne ud hvad du synes er rimeligt. En tommelfingerregel er at jo mere der står, jo dårligere er du stillet.
Leje og varme
I kontrakten vil der stå hvor meget du skal betale hver måned. Derudover vil der stå hvor meget du skal betale for varme. Du skal naturligvis kontrollere at de tal passer med det du har fået fortalt. Skriver du under hænger du på de tal som står i kontrakten.
Depositum og forskud
For at sikre sig mod at du smadrer hele lejligheden, og derefter stikker af, vil de fleste udlejere have et depositum. Depositummet må ifølge loven maksimalt være det samme som 3 måneders leje, så i praksis dækker det ikke meget hvis man virkelig får ødelagt en hel lejlighed. Bemærk at 3 måneders leje er netop KUN leje. Ikke leje + varme. Dvs. koster det 5000 om måneden + 600 i varme, så må depositummet maksimalt være 15000kr.
Forskuddet skal i teorien sikre udlejeren at hvis du pludselig flytter væk uden at fortælle det. Så har udlejeren stadig tid til at finde nogle nye at leje ud til. Forskuddet må ifløge loven maksimalt være 3 måneders leje. Også her gælder at 3 måneders leje er KUN leje. Ikke leje + varme.
Udlejer må tage både depositum og forskud, og det er meget normalt at tage begge. Du kan derfor godt risikere at skulle starte med at hive 7 gange husleje op af lommen, inden du flytter ind. Nemlig depositum + forskud + den første måneds leje.
Tør jeg leje noget?
Når du nu har læst alt dette bliver du måske lidt nervøs, men husk på at lejeloven er meget beskyttende over for lejeren. At leje en lejlighed er noget som nærmest alle prøver at gøre flere gange i deres liv, og sjældent er det en dårlig oplevelse. Lige meget hvor dårlig en kontrakt du får skrevet under på så vil det sjældent være noget du har problemer med få år senere. En dårlig lejekontrakt kan nok smadre økonomien i årevis for en studerende, men de fleste voksne med arbejde, vil ikke kunne rode sig ud i noget nævneværdigt “farligt” ved at leje en lejlighed.
Super fint indlæg som kan være til stor gavn for kommende lejere.
Husk også at være opmærksom på om varme og vand afregnes årligt eller om du betaler et fast beløb, som ikke bliver reguleret.
Der kan være stor forskel på hvor mange I er i husstanden i forhold til det fastsatte/Aconto varme og vandforbrug. Og er forbruget sat for højt i forhold til antallet af beboer i netop din husstand, kan du ende med at betale alt for meget i forbrug hvis ikke der bliver lavet en årsafregning…
Mvh. Christina Lindsgren/Botilleje
Jeg ville helt sikkert anbefale dette indlæg til alle mine college kammerater og kontor kolleger, det er en meget nyttig for mennesker opholder sig på husleje og undertiden ikke ved hvordan man skal håndtere irriterende udlejere.
lejekontrakt værelse